جذب سرمایه برای استارتاپ

در سال‌های اخیر، با فرارسیدن موج‌های جدید فناوری، چهره جهان با دگرگونی‌های فراوانی مواجه شده است. این تغییرات، تقریباً تمامی ابعاد و جنبه‌های کسب‌وکارهای اقتصادی و صنایع را نیز دستخوش تغییراتی کرده است. استارتاپ‌ها در شرایطی، با ابهام بسیار زیاد و سرتاسر ریسک به وجود آمده و رشد می‌کنند. یکی از عناصر اساسی موفقیت در راه اندازی استارتاپ، توانایی در جذب سرمایه برای استارتاپ و تامین هزینه‌های لازم برای شروع و توسعه کسب و کار است. در بسیاری از برندهای مطرح ایران و دنیا، جذب سرمایه گذار برای ایده کسب و کار یکی از نقاط عطف رشد در کسب‌وکار‌ها است. با این وجود شنیدن اخباری مانند رشد کسب و کارها بدون جذب سرمایه اولیه صاحبان کسب و کارها را دچار سردرگمی و نگرانی می‌کند.

شرکت شتاب دهنده پیشگامان به عنوان یکی از بزرگترین شتابدهنده کسب و کار که هدف خود را ایجاد عدالت در زیست بوم تجاری سازی بنا نهاده است، خدمات متعددی برای حمایت از ایده، خدمات و محصولات نوپا دارد. یکی از این خدمات جذب سرمایه گذار برای سرعت بخشیدن به کسب و کارهاست. قطعا اولین دغدغه یک استارتاپ برای ادامه حیات و توسعه محصول، سرمایه است. ما در پیشگامان تمام تلاش خود را در راستای رفع این مسئله به شیوه های مختلف، کردیم.

برندسازی

استراتژی

توسعه

جذب سرمایه گذار چگونه به رشد استارتاپ کمک می‌کند؟

در دنیای امروزی که پیشرفت نوآوری و تکنولوژی با سرعت بسیار زیادی اتفاق می‌افتد، دنیای استارتاپ‌ها نیز بسیار پرطرفدار است. جوانان خلاق و علاقه‌مند دارای ایده‌های کاربردی بسیاری هستند اما متاسفانه در مرحله جذب سرمایه استارتاپ اغلب با چالش‌های جدی روبرو می‌شوند. در واقع یکی از اضلاع بسیار مهم و مؤثر اکوسیستم استارت‌آپی، سرمایه است که نقش عملیاتی در شکل‌گیری و موفقیت کسب‌وکارهای نوپا خواهد داشت.
بسیاری از بنیان‌گذارهای استارتاپ جهت توسعه کسب‌وکار خود نیاز به سرمایه‌های قابل توجهی دارند تا بتوانند در جهات مناسب و بدون دغدغه مالی افکار خود را پیاده کنند و بتوانند استارتاپ خود را به خوبی مدیریت کنند. در ادامه‌ی مطلب روش‌های مختلف جذب سرمایه گذار برای ایده کسب و کار را توضیح می‌دهیم.

چرا یک استارتاپ باید جذب سرمایه کند؟

بحث نحوه جذب سرمایه گذار برای استارتاپ و توسعه و تجاری‌سازی یک ایده نوآورانه، همواره یکی از الزامات اصلی موفقیت یک استارتاپ محسوب می‌شود. اهمیت این موضوع به‌قدری است که حتی می‌توان سرمایه را به‌عنوان بال‌های پرواز یک استارتاپ برای ورود به بازار و رقابت تلقی نمود. استارتاپ‌ها برای سود‌دهی و رسیدن به موفقیت چالش‌های زیادی در پیش‌روی خود خواهند داشت.

این چالش‌ها باعث می‌شوند استارتاپ‌ها به شیوه‌های مختلفی اقدام به جذب سرمایه گذار برای ایده کسب و کار خود کنند. برخی از مهم‌ترین دلایل جذب سرمایه‌گذار برای استارتاپ در ایران عبارت است از:

هزینه‌‌های بالای تیم سازی

استارتاپ‌ها همیشه به دنبال انتخاب با استعداد‌ترین‌ها و سخت کوشان هستند. از همین رو ایجاد یک کسب و کار استارتاپی ۱۵ نفره احتمالا چند برابر یک کسب‌وکار سنتی ۱۵ نفره هزینه نیرو انسانی خواهد داشت. روش‌های مختلفی برای تامین مالی استارتاپ وجود دارد که می‌توان با توجه به شرایط خاص استارتاپ آن را انتخاب کرد

ارتباط‌ سازی

بسیاری از سرمایه گذاران استارتاپی تجربه راه‌اندازی و توسعه یک استارتاپ را دارند و همچنین در نقش‌های مختلف با استارتاپ‌های بسیار زیادی در ارتباط بوده‌اند. همین موضوع باعث می‌شود تا سرمایه گذاران با شبکه گسترده‌ای از استارتاپ‌ها، فعالان اکوسیستم، منتورها و راهبران استارتاپی در ارتباط باشند.

رقابت شدید و سرنوشت‌ساز

همیشه استارتاپ‌هایی وجود دارند که منابع مالی و نیروی انسانی خبره در اختیار دارند و تلاش می‌کنند تا استارتاپ رقیب را از میدان بیرون کنند. در این شرایط از دست دادن فرصت رشد برای یک استارتاپ مساوی با شکست است. به همین علت استارتاپ‌ها باید به سرعت اقدام به جذب سرمایه برای استارتاپ خود کنند.

پایین بودن حد رشد بدون جذب سرمایه

طبق بررسی‌های انجام شده، احتمال شکست یک استارتاپ چیزی حدود ۹۰٪ است. پس طبیعی است که بنیان‌گذاران استارتاپ تمام تلاش خود را به کار بگیرند تا به بالاترین حد رشد خود دست پیدا کنند. جذب سرمایه گذار برای ایده می‌تواند اهرمی برای عبور استارتاپ از دره شکست باشد.

زمان مناسب جذب سرمایه برای استارتاپ

برای شناسایی بهترین زمان جذب سرمایه، بهترین کار این است که خودتان را در جایگاه سرمایه گذار بگذارید. سرمایه گذارها با سرمایه گذاری بر ایده استارتاپ شما بر بخش زیادی از پولشان خطر می‌کنند، پس برای این کار لازم است ان‌ها ابتدا متقاعد شوند.

بسیاری از صاحبان ایده‌های ناب و جدید در مرحله اول سرمایه‌یابی دچار هیجان بالایی هستند و در نتیجه به نواقص ایده‌های خود توجه نمی‌کنند. بنابراین اینگونه وقتی وارد فاز جذب سرمایه برای استارتاپ می‌شوند در همان ورود با شکست مواجه می‌شوند زیرا با نقاط قوت و ضعف، هزینه‌ها و سودآوری نهایی ایده خود کاملا آشنایی ندارند و سرمایه‌گذار نمی‌تواند به آن‌ها اعتماد کامل داشته باشد.

در این مرحله ریسک زیادی وجود دارد و استارتاپ هنوز هیچ ارزشی ندارد. در این شرایط کاملا طبیعی است اگر سرمایه گذارها بدون شناخت بازار و آینده، ایده را برای سرمایه‌گذاری انتخاب نکنند.

اگرچه برخی از سرمایه گذارها فقط برای شهرت و ایفای نقشی در فضای استارتاپی اقدام به سرمایه گذاری می‌کنند، ولی بیشتر سرمایه گذارها، کسب‌وکار شما و جزئیات آن را به دقت بررسی می‌کنند. با توجه به این شرایط توصیه می‌شود که بعد از ارائه MVP (حداقل محصول پذیرفتنی)، اجرای آزمون‌های ابتدایی و جذب مشتری، جذب سرمایه گذار برای ایده کسب و کار انجام شود.

شرایط جذب سرمایه گذار

اغلب استارتاپ‌ها توسط افراد جوانی تاسیس می‌شوند که نقطه قوت آنها تسلط بر فناوری‌های نوین است که در ابتدای کار از پشتوانه مالی خاصی نیز برخوردار نیستند. با توجه به شرایط اقتصادی این روزهای کشور، عدم جذب سرمایه و اکتفا کردن به پس‌انداز خود و خانواده برای رشد استارتاپ موضوعی بسیار دور از انتظار است که فقط عده کمی از پس آن برخواهند آمد.  

اما برای انتخاب نوع سرمایه‌گذاری و نحوه جذب سرمایه گذار برای استارتاپ، نیز همیشه باید به پارامترهای مختلفی توجه کرد. برای مثال برخی از صاحبان استارتاپ تمایلی ندارند مالکیت استارتاپ خود را با دیگر سرمایه گذاران به اشتراک بگذارند. این در حالی است که شتابدهنده‌ها و بسیاری دیگر از سرمایه‌گذاران در ازای نقدینگی که در اختیار شرکت قرار می‌دهند مایلند که بر تمام بخش‌های مدیریتی شرکت نظارت داشته باشند.